Czy wiesz, ile jajek jest bezpiecznych dziennie, a ile nie jest już zalecanych?
W przeciwieństwie do innych zwierząt gospodarskich, które zaopatrują nas tylko w mięso, kury zapewniają wszystkim hodowcom regularne zapasy smacznych i zdrowych jaj przez prawie całe ich życie. Dlatego hodowla tych piór jest nie tylko przyjemna, ale może być również bardzo opłacalna. W ten sposób każdy właściciel może łatwo czerpać korzyści ze swoich podopiecznych w postaci jajka. Ale ile jest bezpiecznych dla ludzkiego organizmu pod względem konsumpcji i kto powinien na zawsze uwolnić jaja z diety?
Cholesterol od A do Z
Dobre odżywianie jest dla nas podstawowym warunkiem dobrego samopoczucia, sprawności, sprawności i odporności na choroby. Dlatego zaliczamy jajka do podstawowych składników żywności. Jednak musimy zwrócić szczególną uwagę na cholesterol . Gdzie jest ten dobry i kto popełnił bałagan w naszym ciele od niepamiętnych czasów?
- Zły facet. Cholesterol, zwany LDL, „rozprowadza” tłuszcze w ludzkim ciele w krwioobiegu, dlatego nazywamy go złym. Ten zły cholesterol porusza się w naszej krwi i „przykleja się” do ścian naczyń krwionośnych . Pod mikroskopem możemy natknąć się na kępki, które zatykają naczynie krwionośne, pogarszając w ten sposób jego drożność i nie umkniemy zawałowi lub udarowi.
- Ten dobry. Natomiast cholesterol, w skrócie HDL, działa jak „pułapka” na zły tłuszcz. Jeśli dana osoba chce mieć wystarczającą ilość tej rzadkiej pułapki, powinna spożywać żywność bogatą w kwasy tłuszczowe Omega-3 . Produkty te obejmują na przykład awokado, oliwę z oliwek, ale także jajka.
A więc ile?
Rozsądny człowiek podtrzymuje powiedzenie, że nic nie powinno być przesadzone. To samo dotyczy jedzenia jajek. Prawdziwe jaja zawierają wiele niezbędnych substancji, a zwłaszcza łatwo przyswajalne tłuszcze. W praktyce oznacza to, że jedno do dwóch jaj dziennie nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Najlepszym sposobem spożywania jajek jest ugotowanie ich na twardo. Podczas smażenia zwróć uwagę na tłuszcz - olej, w którym przetwarzasz jajka. Korzystanie z taniego spowoduje więcej obrażeń w dziesiątkę, niż pomożesz. Możesz zobaczyć, jak wygląda taka wartość odżywcza w poniższej tabeli, która mówi sama za siebie.
Materiał | Zawartość w 60 g jaj |
Białka | 6,81 g |
Tuk | 5,91 g |
Węglowodany | 0,37 g |
Sód | 76,03 mg |
Wapń | 29,57 mg |
Żelazko | 1,11 mg |
Witamina A. | 0,12 mg |
Wartość odżywcza jaja kurzego o wadze około 60 g.
Surowy zakaz
Czy wiesz, kto powinien unikać jedzenia jajek, a raczej wybierać przepiórki zamiast kur?
- Cukrzyca U osób z cukrzycą typu 2, które spożywają więcej niż jedno jajko dziennie, częściej występują choroby serca niż u osób, które zrzuciły jajka z diety.
- Problem z cholesterolem. Ludzie, którzy doznali zawału serca lub udaru mózgu, powinni ograniczyć spożycie jaj - zwłaszcza żółtek - do trzech tygodniowo. Jeśli spożycie tych ludzi wzrośnie do więcej niż trzech żółtek tygodniowo, w ich ciele zachodzą duże procesy zapalne, a „zły” cholesterol zaczyna gromadzić się w naczyniach krwionośnych, co ponownie powoduje zawał serca lub udar.
Czy wiesz, ile kalorii otrzymujesz jedząc jedno jajko?
Czy wiesz, że ...
Wiemy dużo o jajach, ale nie gwarantujesz, że:
- Czy w każdej chwili jajka na twardo będą służyć jako jedzenie w podróży w dowolnym miejscu i czasie?
- W wielu krajach jajka służą jako mile widziana ofiara podczas uroczystości religijnych ?
- W czasach starożytnych jajka były zamurowane w zagłębieniach ścian. Ludzie byli przekonani, że ma magiczne moce i ochroni miasto przed najazdami nomadów.
- Po II wojnie światowej jajka były tak cenione na rynku jak papierosy czy tytoń.
Więc jedz wszystko, co lubisz. Domowe jaja od właściwie karmionych kur są najlepszą rzeczą, jaką możesz rozkoszować swoje serce i naczynia krwionośne.