Przepiórka i przyjemność z hodowli

Blog Opublikowano 20.04.2020

Przepiórka i jej korzyści dla hodowców. Jak to naprawdę o nim jest? Czy jest tak mały jak sama przepiórka, czy wręcz przeciwnie, duży?

Czy uważasz, że tak małe stworzenie nie może przynieść korzyści hodowcom? Ale się mylisz. Na co możesz dać taką przepiórkę , jakie są jej zalety i jak może znacząco wpłynąć na twoje zdrowie ? Możesz dowiedzieć się wszystkiego w dzisiejszym poście.

Jajko przepiórcze

Małe nie znaczy gorsze. Chociaż jajko przepiórcze jest znacznie mniejsze niż jajo kurze, jest o wiele lepsze pod względem zdrowotnym. Co zawiera całe to mini jajko i jak jest ono korzystne dla ludzkiego ciała?

  • Waga Zdrowa przepiórka zadowoli Cię 300 jajami rocznie o wadze 11–15 gramów .
  • Witaminy Ponieważ każda przepiórka hodowlana ma temperaturę ciała 42 ° C, nie cierpi na żadne infekcje. Skorupy jaj są więc bardzo mocne, a wnętrze jest odporne na wszystkie bakterie i grzyby .


Najłatwiejszym sposobem na rozbicie jajka przepiórczego jest szybki cios ostrym nożem.

  • Naturalne lekarstwo. Ten mały cud ma również działanie antybakteryjne . Jest zatem zalecany dla osób cierpiących na astmę, częste przeziębienia i wysokie ciśnienie krwi, ponieważ mogą one również regulować zawartość jaja.
  • Shell. Skorupa jajka jest bardzo mocna, ale możesz rozbijać surowe jajka, siekając nóż. Możesz również dodać pokruszone skorupy do gotowanego jedzenia. Zawierają wiele pożytecznych i cennych substancji, takich jak wapń , żelazo, cynk i mangan. Skorupa jest zawsze inaczej nakrapiana i nie można znaleźć dwóch tego samego koloru.

Kruche mięso

Co jest takiego cudownego w mięsie przepiórczym, że wszyscy mówią o nim jako o cudu?

  • Wartości odżywcze Mięso przepiórcze jest bardzo dietetyczne , tj. Mięso niskokaloryczne. Jego zawartość tłuszczu jest tak niska, że nie zwiększa dawki cholesterolu we krwi. Dzięki wysokiej zawartości białka mięso przepiórcze nadaje się do prawidłowego wzrostu mięśni. Nic więc dziwnego, że każdy najlepszy sportowiec jest w menu.

Przepiórka jest uznawana na całym świecie za najlepszy przysmak.

  • Witamina B2. Niektórzy z was z pewnością znają tę witaminę jako ryboflawinę . Witamina jest rozpuszczalna w wodzie, więc nie wystarcza do przechowywania w ciele i konieczne jest jej ciągłe uzupełnianie. Dzięki temu możemy dobrze widzieć, a tym samym chronić nasze oczy przed zaćmą. A kto czasami ma podarty kącik ust lub cierpi na zapalenie spojówek, powinien go natychmiast uzupełnić, ponieważ brak B2 powoduje te nieprzyjemne rzeczy.
  • Cena Martwisz się, że mięso przepiórcze będzie drogie i nie będziesz mógł sobie na to pozwolić? Błąd. Mięso ma cechy podobne do dziczyzny lub wołowiny, a zatem jego cena za kilogram jest równa cenie wołowiny . Aby uzyskać 1 kg mięsa przepiórczego, zwykle trzeba kupić od sześciu do siedmiu kawałków tych piór.
  • Dostosowanie Podobnie jak inne rodzaje mięsa, są one najczęściej pieczone , więc nie jest inaczej w przypadku przepiórek. Możesz także spróbować kotletów przepiórczych i upewnić się, że żadne mięso z kurczaka, nawet z kur niosek domowych , nie dorówna temu przysmakowi.

Składnik (%)

Przepiórka Kurczak Młoda gęś Młoda kaczka Młody indyk
Sucha masa 26,9 25,2 32,0 32,4 33,1
Białko 22,9 21,6 17.5 20,3 24,0
Tuk 1.1 1.1 1.0 0,7 1.0

Porównanie zawartości składników mięsa drobiowego.

W tabeli widać, że mięso przepiórcze ma się bardzo dobrze w porównaniu z innym drobiem, a literatura mówi o jajkach przepiórczych. Są to najlepsze jajka na świecie. Nic dziwnego, że dzieci w Japonii jedzą dwa jajka dziennie. Krótko mówiąc, Japończycy zawsze wiedzą, co robią.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim