Ubój drobiu i nasza rada dla niedoświadczonych

Blog Opublikowano 20.04.2020

Po zakończeniu tuczu lub ułożeniu zwykle jest czas na ubój. Jak obsłużyć premierę bez błędów?

Pozdrawiamy wszystkich hodowców, którzy już wkrótce będą czekać na swój pierwszy ubój drobiu. Martwisz się i nadal nie wiesz, czy sam możesz rozpocząć klęskę, czy raczej zostawić ją doświadczonemu dziadkowi? Dajemy Ci kilka wskazówek, które na pewno się przydadzą, a ubój będzie kolejnym przyjemnym doświadczeniem w hodowli kur , kaczek i gęsi.

Przed ...

Zwierzęta, które zdecydujesz się ubić, powinny być karmione z ostatnich 24 godzin wcześniej . Jednak nie powinna być w stanie pić świeżej wody. Głód zwierząt jest bardzo ważny, ponieważ później znacznie łatwiej go ugotujesz. Czego będziesz potrzebować

  • Doświadczenie
  • Specjalny lejek.
  • Mocna drewniana kłoda.
  • Termometr
  • Lavor lub wiadro.
  • Ostry nóż.

Pokonaj siebie

To samo dotyczy wszystkich rodzajów drobiu. Jak scharakteryzować ten proces w kilku punktach?

Krok numer 1: Konieczne jest wcześniejsze ogłuszenie drobiu, jest on również zainfekowany przez prawo. W warunkach domowych wystarczy krótka, zwarta, drewniana kłoda o większej średnicy. Następnie ogłusza się ubity drób mocnym uderzeniem w głowę, a następnie natychmiast obciąga jego szyję ostrym nożem. Obie tętnice szyjne muszą zostać odcięte, w przeciwnym razie zwierzę zacznie krwawić bardzo powoli.

Trzymanie drobiu tuż przed ubojem ułatwi ci wiele pracy, nie lekceważ tego.

Krok numer 2: Jeśli planujesz częściej rzeź u drobiu , na pewno przyda się specjalny lejek . Po ogłuszeniu zwierzęcia włóż jego głowę do dziury i łatwo wykonaj cięcie bez drgania zwierzęcia. Następnie pozostaw zwierzę w lejku, aż całkowicie się wykrwawi. Jeśli wiesz, że przetwarzasz również krew, pozwól jej kapać do pojemnika.
Krok 3: Teraz twoja kolej na palant . Możesz grać nią ręką i ułatwić szarpanie, zanurzając krwawiące zwierzę w gorącej wodzie . Temperatura wody pochodzi od oskubanego drobiu, a mianowicie:

  • Zanurz kurę w wodzie o temperaturze 56–60 ° C na 30–45 sekund.
  • Możesz również zanurzyć brojler w wodzie o temperaturze 54–56 ° C na 30–45 sekund.
  • Gęś musi zanurzyć do dwóch minut w gorącej wodzie o temperaturze 65–70 ° C.
  • Zanurz kaczkę w wodzie o temperaturze 62-68 ° C na minutę lub dwie.

Oczywiście możesz osuszyć wszystkie wymienione rodzaje drobiu na sucho , ale możesz go włożyć do swojego ciała.

Pomoce, z którymi sama porażka pójdzie jak masło.

... i później

Po doskonałym oczyszczeniu drobiu z zewnątrz, nadszedł czas, aby wyczyścić wnętrze, a mianowicie ugotować drób. Możesz przeczytać, jak odbywa się gotowanie w następujących punktach:

Wykonaj nacięcie od mostka w kierunku kloaki .
Nacięcie otwiera jamę ustną, z której ostrożnie usuwasz wnętrzności.
Następnie wycinasz kloakę, oddzielasz także szyję od ciała i wyciągasz kolana , przełyku i krtani z góry.
Żołądek należy również wyciąć, oczyścić i usunąć błony wewnętrzne.
Dokładnie umyć wypatroszone zwierzę pod strumieniem zimnej wody i usunąć płuca, które są mocno osadzone między żebrami.
Następnie pokrój drób lub możesz zamrozić go w całości, jeśli masz dużą blachę do pieczenia. :-)

Na koniec należy powiedzieć, że przy uboju drobiu nie trzeba podejmować żadnych specjalnych środków , które mają Państwo wyłącznie na własny użytek. ale higiena jest rzeczą oczywistą.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim