Po zakończeniu tuczu lub ułożeniu zwykle jest czas na ubój. Jak obsłużyć premierę bez błędów?
Pozdrawiamy wszystkich hodowców, którzy już wkrótce będą czekać na swój pierwszy ubój drobiu. Martwisz się i nadal nie wiesz, czy sam możesz rozpocząć klęskę, czy raczej zostawić ją doświadczonemu dziadkowi? Dajemy Ci kilka wskazówek, które na pewno się przydadzą, a ubój będzie kolejnym przyjemnym doświadczeniem w hodowli kur , kaczek i gęsi.
Przed ...
Zwierzęta, które zdecydujesz się ubić, powinny być karmione z ostatnich 24 godzin wcześniej . Jednak nie powinna być w stanie pić świeżej wody. Głód zwierząt jest bardzo ważny, ponieważ później znacznie łatwiej go ugotujesz. Czego będziesz potrzebować
- Doświadczenie
- Specjalny lejek.
- Mocna drewniana kłoda.
- Termometr
- Lavor lub wiadro.
- Ostry nóż.
Pokonaj siebie
To samo dotyczy wszystkich rodzajów drobiu. Jak scharakteryzować ten proces w kilku punktach?
Krok numer 1: Konieczne jest wcześniejsze ogłuszenie drobiu, jest on również zainfekowany przez prawo. W warunkach domowych wystarczy krótka, zwarta, drewniana kłoda o większej średnicy. Następnie ogłusza się ubity drób mocnym uderzeniem w głowę, a następnie natychmiast obciąga jego szyję ostrym nożem. Obie tętnice szyjne muszą zostać odcięte, w przeciwnym razie zwierzę zacznie krwawić bardzo powoli.
Trzymanie drobiu tuż przed ubojem ułatwi ci wiele pracy, nie lekceważ tego.
Krok numer 2: Jeśli planujesz częściej rzeź u drobiu , na pewno przyda się specjalny lejek . Po ogłuszeniu zwierzęcia włóż jego głowę do dziury i łatwo wykonaj cięcie bez drgania zwierzęcia. Następnie pozostaw zwierzę w lejku, aż całkowicie się wykrwawi. Jeśli wiesz, że przetwarzasz również krew, pozwól jej kapać do pojemnika.
Krok 3: Teraz twoja kolej na palant . Możesz grać nią ręką i ułatwić szarpanie, zanurzając krwawiące zwierzę w gorącej wodzie . Temperatura wody pochodzi od oskubanego drobiu, a mianowicie:
- Zanurz kurę w wodzie o temperaturze 56–60 ° C na 30–45 sekund.
- Możesz również zanurzyć brojler w wodzie o temperaturze 54–56 ° C na 30–45 sekund.
- Gęś musi zanurzyć do dwóch minut w gorącej wodzie o temperaturze 65–70 ° C.
- Zanurz kaczkę w wodzie o temperaturze 62-68 ° C na minutę lub dwie.
Oczywiście możesz osuszyć wszystkie wymienione rodzaje drobiu na sucho , ale możesz go włożyć do swojego ciała.
Pomoce, z którymi sama porażka pójdzie jak masło.
... i później
Po doskonałym oczyszczeniu drobiu z zewnątrz, nadszedł czas, aby wyczyścić wnętrze, a mianowicie ugotować drób. Możesz przeczytać, jak odbywa się gotowanie w następujących punktach:
① Wykonaj nacięcie od mostka w kierunku kloaki .
② Nacięcie otwiera jamę ustną, z której ostrożnie usuwasz wnętrzności.
③ Następnie wycinasz kloakę, oddzielasz także szyję od ciała i wyciągasz kolana , przełyku i krtani z góry.
④ Żołądek należy również wyciąć, oczyścić i usunąć błony wewnętrzne.
⑤ Dokładnie umyć wypatroszone zwierzę pod strumieniem zimnej wody i usunąć płuca, które są mocno osadzone między żebrami.
⑥ Następnie pokrój drób lub możesz zamrozić go w całości, jeśli masz dużą blachę do pieczenia. :-)
Na koniec należy powiedzieć, że przy uboju drobiu nie trzeba podejmować żadnych specjalnych środków , które mają Państwo wyłącznie na własny użytek. ale higiena jest rzeczą oczywistą.