Kurczak z Bresse lub kury w barwach narodowych

Blog Opublikowano 20.04.2020

Możesz dowiedzieć się, czym jest kurczak bretoński i skąd pochodzi dzisiejszy post.

Te kurczaki bréké są używane przez najbardziej znanych szefów kuchni na całym świecie ze względu na ich kruchość mięsa, a zwłaszcza ze względu na niesamowitą soczystość. Jest to jedna z najstarszych ras francuskich . Jest także najbardziej znaną ze wszystkich ras francuskich ze względu na swoją długą reputację zarówno we Francji, jak i na świecie. Gospodarstwo w Bresse stoi na glebie gliniastej, bogatej w wodę i dlatego szczególnie nadaje się do uprawy kukurydzy. Ta kraina nadaje kurczakom typowy smak, a ich jakość mięsa jest znana na całym świecie.

Duma Francji

To taka klasyczna francuska duma - kurczak doskonałej jakości i koloru. Kolor jego ciała jest ułożony jak na francuskim trójkolorowym . Jednak autentyczny kurczak Bréche pochodzi wyłącznie z Francji i musi nosić znak rejestracyjny AOC (Appellations d'origine contrôlée). Jakie są inne oznaki niebieskiej dumy?

  • Niebiescy biegacze,
  • śnieżnobiałe pióra,
  • wyraźne długie pióra na szyi,
  • czerwony grzebień .

Loop Wind GIF

Malutki to za mało

Jeśli gdzieś podczas podróży natkniesz się na kurczaka z Bresse w menu restauracji, nie wahaj się i miej go. A jeśli masz wiedzę kulinarną i wystarczająco dużo pieniędzy, możesz nawet kupić niebieskiego kurczaka i przygotować go samemu w domu, kilogram zamarzniętej wagi tego przystojnego mężczyzny kosztuje mniej niż 500 koron. Kurczaki z otrębów ważą zwykle 1,5 kg , więc masz około siedmiuset ptaków. Prawdopodobnie zastanawiasz się, dlaczego czasami trzeba płacić dziesięciokrotnie wyższą cenę niż zwykły kurczak . Ale to nie jest zwyczajny kurczak . Jeśli jesteś smakoszem i cierpisz na dobre jedzenie, nie wahaj się i po prostu je kup, nie będziesz rozczarowany.

Ten ptak naprawdę nie potrzebuje świecić na stole.

Najszczęśliwszy kurczak

Jest w tym cała magia, podobnie jak w przypadku innego spożywanego drobiu lub właściwie całej żywności na drodze do rozmnażania, a zwłaszcza karmienia . Obszar Bresse we wschodniej Francji naprawdę wygląda jak malowana chalouka z bajki Josefa Łady. Jeśli szukasz kiczu wiejskiego, znajdziesz go właśnie tutaj. Całą wioskę zdobią romantyczne gaje i doskonałe budynki, a stada kurczaków z niebieskimi pazurami, śnieżnymi piórami i dużym czerwonym grzbietem przemierzają kwitnące w oddali łąki.

  • Mięso Głównym źródłem niebieskiej paszy dla kurczaków jest kukurydza , trawa i białko w postaci mleka koziego lub krowiego oraz dużo ćwiczeń na słońcu i świeżym powietrzu. Mięso, najszczęśliwszy kurczak na świecie, pachnie, jest delikatne i soczyste. Warstwa tłuszczu ponownie zapewni bardziej wyraźny smak.
  • Zapach Możesz wąchać to przez mile. Jego aromat jest naprawdę wyjątkowy i żadne inne mięso na świecie nie ma takiego aromatu, dlatego stał się upierzonym symbolem francuskiej gastronomii.
  • Mięśnie Naprawdę ma mięśnie na kościach, co wynika głównie z ciągłego ruchu odchowanych kurcząt.

Co z tego Czy zakochałeś się dzisiaj w kurczaku „Bresian” i wybrałeś przynajmniej jednego na lunch? Jeśli tak, uważamy, że będziesz zbyt zadowolony, podobnie jak francuscy szefowie kuchni.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim