Możesz dowiedzieć się, czym jest kurczak bretoński i skąd pochodzi dzisiejszy post.
Te kurczaki bréké są używane przez najbardziej znanych szefów kuchni na całym świecie ze względu na ich kruchość mięsa, a zwłaszcza ze względu na niesamowitą soczystość. Jest to jedna z najstarszych ras francuskich . Jest także najbardziej znaną ze wszystkich ras francuskich ze względu na swoją długą reputację zarówno we Francji, jak i na świecie. Gospodarstwo w Bresse stoi na glebie gliniastej, bogatej w wodę i dlatego szczególnie nadaje się do uprawy kukurydzy. Ta kraina nadaje kurczakom typowy smak, a ich jakość mięsa jest znana na całym świecie.
Duma Francji
To taka klasyczna francuska duma - kurczak doskonałej jakości i koloru. Kolor jego ciała jest ułożony jak na francuskim trójkolorowym . Jednak autentyczny kurczak Bréche pochodzi wyłącznie z Francji i musi nosić znak rejestracyjny AOC (Appellations d'origine contrôlée). Jakie są inne oznaki niebieskiej dumy?
- Niebiescy biegacze,
- śnieżnobiałe pióra,
- wyraźne długie pióra na szyi,
- czerwony grzebień .
Malutki to za mało
Jeśli gdzieś podczas podróży natkniesz się na kurczaka z Bresse w menu restauracji, nie wahaj się i miej go. A jeśli masz wiedzę kulinarną i wystarczająco dużo pieniędzy, możesz nawet kupić niebieskiego kurczaka i przygotować go samemu w domu, kilogram zamarzniętej wagi tego przystojnego mężczyzny kosztuje mniej niż 500 koron. Kurczaki z otrębów ważą zwykle 1,5 kg , więc masz około siedmiuset ptaków. Prawdopodobnie zastanawiasz się, dlaczego czasami trzeba płacić dziesięciokrotnie wyższą cenę niż zwykły kurczak . Ale to nie jest zwyczajny kurczak . Jeśli jesteś smakoszem i cierpisz na dobre jedzenie, nie wahaj się i po prostu je kup, nie będziesz rozczarowany.
Ten ptak naprawdę nie potrzebuje świecić na stole.
Najszczęśliwszy kurczak
Jest w tym cała magia, podobnie jak w przypadku innego spożywanego drobiu lub właściwie całej żywności na drodze do rozmnażania, a zwłaszcza karmienia . Obszar Bresse we wschodniej Francji naprawdę wygląda jak malowana chalouka z bajki Josefa Łady. Jeśli szukasz kiczu wiejskiego, znajdziesz go właśnie tutaj. Całą wioskę zdobią romantyczne gaje i doskonałe budynki, a stada kurczaków z niebieskimi pazurami, śnieżnymi piórami i dużym czerwonym grzbietem przemierzają kwitnące w oddali łąki.
- Mięso Głównym źródłem niebieskiej paszy dla kurczaków jest kukurydza , trawa i białko w postaci mleka koziego lub krowiego oraz dużo ćwiczeń na słońcu i świeżym powietrzu. Mięso, najszczęśliwszy kurczak na świecie, pachnie, jest delikatne i soczyste. Warstwa tłuszczu ponownie zapewni bardziej wyraźny smak.
- Zapach Możesz wąchać to przez mile. Jego aromat jest naprawdę wyjątkowy i żadne inne mięso na świecie nie ma takiego aromatu, dlatego stał się upierzonym symbolem francuskiej gastronomii.
- Mięśnie Naprawdę ma mięśnie na kościach, co wynika głównie z ciągłego ruchu odchowanych kurcząt.
Co z tego Czy zakochałeś się dzisiaj w kurczaku „Bresian” i wybrałeś przynajmniej jednego na lunch? Jeśli tak, uważamy, że będziesz zbyt zadowolony, podobnie jak francuscy szefowie kuchni.