Jakość jaj na rynku czeskim

Blog Opublikowano 20.04.2020

Jaka jest jakość jaj w Czechach? Czy ich stale rosnąca cena rzeczywiście odpowiada ich jakości?

Spożycie jaj w Republice Czeskiej jest tradycyjnie wysokie, chociaż w ostatnich latach nieznacznie spadało ze względu na romans z toksycznym środkiem owadobójczym fipronilem , który zabił miliony kur w Europie. Ale w końcu wzrost cen może być dla czegoś dobry. Sprawdza, w jaki sposób konsument końcowy gryzie drogie jajko. Szkoda, że w przeciwieństwie do masła nic nie zastąpi.

Jakość zależy od ....

Jakość jaj zakupionych przez konsumentów jest bardzo zmienna i zależy od wielu czynników . Należą do nich na przykład:

  • Pochodzenie jajka. Rozumiemy przez to, czy jajo pochodzi z dużej farmy, od kury hodowanej na ściółce, czy z rolnictwa ekologicznego.
  • Rasa i wiek kur niosek. Kury nioski hybrydowe mają większy potencjał niosek niż rasy czystej krwi . Ważną rolę odgrywa także wiek kury . Jaja młodego kurczaka są zazwyczaj lepszej jakości niż te, które zostały złożone.
  • Odżywianie kur. Karmienie jest znakiem sukcesu hodowlanego. Drób ma określone trawienie i nie wszystkie pasze mu odpowiadają. Jednak prawidłowe karmienie zależy nie tylko od zawartości, ale także od wielkości dawek.
  • Wiek jaj. Z punktu widzenia prawodawstwa jaja klasy A , czyli zasadniczo wszystkie powszechnie sprzedawane jaja, można opisać jako „świeże”. Jeśli jaja znajdą się na blacie do dziewiątego dnia po zniesieniu, mogą nosić słowa „wyjątkowo świeże”. Oficjalnie minimalny okres przechowywania jaj wynosi 28 dni po zniesieniu.
  • Przechowywanie Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 557/2007 i zgodnie z Coll. Ustawy nr 326/2001, jaja są przechowywane w chłodnym miejscu w temperaturze bez wahań od + 5 ° C do + 18 ° C. Podczas transportu i przechowywania jaja są utrzymywane w czystości, suche i wolne od obcych zapachów.

Co jajka ujawnią o sobie?

Jaja klasyfikuje się według jakości w klasach A i B. Tylko świeże jaja klasy A. są przeznaczone do sprzedaży detalicznej. Jaja klasy B. są przeznaczone do przetwórstwa przemysłowego. Każde jajko zakupione w sklepie zawiera kod regulowany dekretem nr 264/2003 Coll. Ten kod składa się z czterech części:

Hodowla kury: Pochodzenie jaj: Waga jajka: Zarejestruj się. Nr gospodarstwa:
0 - prosięta hodowane w hodowli ekologicznej CZ - CR S = mały - do 53 g ostatnie cztery cyfry
1 - kury nioski w wolnym wybiegu DE - Niemcy M = środkowy - 53 do 63 numer rejestracyjny
2 - kura nioska na ściółce (w salach) PL - Polska L = duży - od 63 do 73 g hodowla kur niosek
3 - kury nioski w klatkach LT - Litwa XL = bardzo duży - ponad 73 g

skrzynka na jajka GIFzszokowany o mój boże GIF

Kontrole inspekcji

Ponieważ Centrum Informacji o Bezpieczeństwie Żywności również stara się dawać jaja w Czechach dobrej jakości, od czasu do czasu skupi się na swojej analizie . Celem analizy jest ocena jakości wewnętrznej i zewnętrznej jaj losowo zakupionych w supermarketach i hipermarketach oraz w żywności ekologicznej. Ostatnio przeanalizowano 16 próbek jaj , używając do analizy 10 jaj z opakowania. Jak przebiegły analizy?

  • Analiza zewnętrzna Zewnętrzne cechy jakościowe obejmują wady skorupy, zanieczyszczenie skorupy , wady pleśni i wady formowania skorupy. Wystąpiły niedobory we wszystkich analizowanych pakietach. Słabo rozwinięta skorupa ma negatywny wpływ na wewnętrzną wartość jaja. Jajka z brudną skorupą nie spełniały wymagań dla klasy jakości A. Wyniki monitorowania masy jaj wykazały, że w większości przypadków naruszenia wskaźników wagi konsumenci byli faworyzowani, a nie krzywdzeni.

Najczęstsze wady w analizie to wada skorupy i niewyraźne oznaczenia jaj.

  • Analiza wewnętrzna Wewnętrzne cechy jakościowe odnoszą się do świeżości jaj lub ich niewłaściwego przechowywania w wysokich temperaturach. W przypadku czterech próbek wartości związane z wiekiem jaj były na granicy akceptacji, jedna próbka nie była zgodna, aw innych przypadkach jakość była od bardzo dobrej do doskonałej. Kolor żółtka był najczęściej głęboko pomarańczowo-żółty.
  • Znakowanie Oznaczenia były często rozmyte i nieczytelne. Powtarzającą się wadą jest zastąpienie daty minimalnej trwałości datą przydatności do spożycia oraz nieprzekazanie konsumentom zaleceń dotyczących przechowywania jaj na zimno.

Czy jaja sprzedawane w Czechach są wysokiej jakości i nie są szkodliwe dla zdrowia? Z pewnością tak, do pewnego stopnia, ale domowe jajko od kury, które wiesz, co karmisz, nie będzie pasowało do nich za tysiąc lat. Dlatego ten, kto ma taką możliwość, hoduje kurczaki. Nie wahaj się i kup też kilka, po prostu zadzwoń .

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim