Czysta krew drób hybrydowy: pułapki i korzyści

Blog Opublikowano 20.04.2020

Obecnie istnieją dziesiątki czystych ras kur, a wiele ras znanych jest od XVI wieku.

Reklamy często chwalą drób hybrydowy za jego wysoką nieśność lub szybki wzrost, ciekawe nazwy, wygląd tradycyjnych ras, a wszystko to niewątpliwie wpływa na myślenie hodowcy, który jest zainteresowany powiększeniem swojego stada, ale także hodowcy początkującego. Dzisiejszym trendem jest to, że coraz więcej osób woli hybrydy komercyjne od ras tradycyjnych , ale czy to w porządku? Kura opowie ci swoją opinię.

Mieszany kurczak

Hybryda była hodowana głównie ze względu na wysoką produkcję jaj i wyjątkowy smak mięsa. Nie należy do określonej rasy, ponieważ został stworzony przez krzyżowanie różnych ras. Co jest typowe dla kury mieszańcowej i skąd jest ona znana od rasy czystej?

  • Wzrost Krzyżówka dla mięsa lub brojlerów rośnie bardzo szybko, ale tylko wtedy, gdy jest karmiona specjalną mieszanką przeznaczoną do tego. Przy normalnej diecie wzrost spowalnia, ale w tym samym wieku osiągają większą wagę niż rasy naturalne, dzięki większym genom obżarstwa .
  • Układanie Dla kur hybrydowych przewoźnik typ wskazuje wysoki jaj, ale jest ona wyczerpana szybciej, ponieważ są one przystosowane do przewozu najwięcej jaj do 18 miesiąca życia, a następnie wylinka występuje, po których kury mogą lub nie mogą wrócić do świeckich. W tym czasie kury są zabijane lub sprzedawane tak, jakby były renderowane .
  • Mięso Największa różnica między brojlerami domowymi a kurczakiem ze sklepu polega na diecie i uboju. Mięso drobiowe poddawane ubojowi w domu bez stresu ma inną strukturę i głównie smak niż mięso zestresowanych zwierząt z hal.

GIF z kurczaka od Australian Survivor

Kawałek niezafałszowany

Rasy rasowe uznane przez hodowców są produktem naturalnym. Wszystkie te drobiowe kawałki drobiu powstały w naturalny sposób, a zatem ich właściwości są dziedziczne. W porównaniu z komercyjnymi hybrydami musimy oczywiście wspomnieć, że rosną one znacznie wolniej i jak daje im natura matki. Mięso wydaje się być lepsze pod względem odżywczym, bardziej zrównoważone i smaczniejsze . Niektóre rasy, takie jak kurczak Bresian, są znane na całym świecie z jakości i smaku mięsa. Korzyści z uboju w domu pozostają i nie musisz się martwić jedzeniem czegoś, co zostało zmutowane genetycznie.

Dlaczego rasowy?

  • Jest to produkt całkowicie naturalny ,
  • mieć lepsze pod względem odżywczym mięso niż wyhodowana hybryda,
  • mało wymagająca hodowla, z którą poradzi sobie nawet początkujący,
  • nie cierpi tak bardzo z powodu choroby jak kura hybrydowa.

Drób rasowy, dzięki swojemu wyglądowi rozpoznasz sto polowań.

Ochrona gatunków

Drób rasowy był hodowany od niepamiętnych czasów od pokoleń i naturalnie był hodowany ze względu na swoje specyficzne działanie i wygląd . Cała historia ludzi to także historia kur . Niektóre rasy żyły z ludźmi od czasów starożytnych, mieszkając z nimi nawet w części pokoju. Rasy świetnie nadają się do znoszenia, koloru jaj - białego, brązowego, ale także nakrapianego i smaku mięsa. Wybór jest świetną naprawą, a wybierając najlepsze kawałki, każdy hodowca może stale poprawiać swoje właściwości i wygląd. Jeśli chce, może następnie przedstawić wyniki swojej pracy na wystawach, które odbywają się w Czechach kilka razy w roku. Hodując drób rasowy, każdy z hodowców robi coś w finale, aby zachować gatunek.

Wszystkie kury - szlachetna hybryda, domowa hybryda ras lub uznane rasy czystej krwi rodzą się ze skończoną liczbą jaj , które złożą na całe życie. Drób rasowy daje hodowcy możliwość rozwijania własnej kreatywności, a kto wie, na przykład, tylko ci hodowcy wkrótce będą pisali ode o tym, jak wielką rasę był w stanie przynieść światu dzięki swoim wysiłkom.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim