Jak postępować w domu wylęgowym

Blog Opublikowano 20.04.2020

Lekkie rasy kur, hodowane na jaja, mają matczyny instynkt, kura nigdy nie będzie. Dlatego jaja powinny być wykluwane sztucznie. Jaka jest odpowiednia temperatura, wilgotność, wentylacja? Jak działa wylęganie w wylęgarni?

Kura chrypiąca ma podwyższoną temperaturę, siedzenie na gnieździe ogrzewa jaja tak bardzo, że zarodek może się rozwijać. Temperatura w gnieździe waha się między 33,4 a 38,8 ° C. U ras lekkich nosicieli rechot został stłumiony przez hodowlę, a kury ras średnich i ciężkich wyły. Ale możesz też wykluć kurczaki sztucznie.

Idealne jajko

Nie każde jajko nadaje się do wylęgu. Jaja, które spełniają warunki do życia wykluwających się piskląt, powinny być używane. Jajka muszą pochodzić od zdrowej kury nioski , muszą być zapłodnione, powinny mieć regularny kształt i muszą być standardowej wielkości, po prostu bez kojców. Zależy to również bardzo od jakości żywienia kur niosek produkujących jaja wylęgowe . Dobre lub złe warunki hodowlane są najbardziej widoczne w domowym wylęgu drobiu, który ma wysoki poziom nieśności.

Atmosfera wylęgarni

Prawidłowy przebieg sztucznego wykluwania zakłada kontrolę i regulację temperatury, wilgotności i wymiany powietrza, odpowiednie składanie jaj i ich obracanie. Działanie wylęgarni musi być dokładne i niezawodne, wylęgarnia musi być łatwa do czyszczenia, a obchodzenie się z jajami nie może być uciążliwe.

  • Ciepło. Ciepło jest wytwarzane przez grzejniki elektryczne , które można regulować za pomocą termostatu roboczego i bezpieczeństwa. Ciągle sprawdzasz temperaturę w wylęgarni za pomocą wbudowanego termometru .
  • Wilgotność W wylęgarni jest to zapewnione przez odparowanie wody z płaskich tac na dnie wylęgarni lub grzałek zanurzeniowych . Można go zwiększyć przez zraszanie jajek ciepłą wodą, zamglenie lub zawieszenie wilgotnych tkanin; sprawdzamy jego wartości za pomocą higrometru.
  • Wentylacja Zapewnia to równomierną temperaturę wylęgarni , dopływ tlenu do rozwijających się zarazków i usuwanie wytwarzanego przez nich dwutlenku węgla. Zapotrzebowanie na tlen i wytwarzanie dwutlenku węgla wzrasta wraz z wiekiem zarodków. Konieczne jest dostarczenie 0,9 m3 świeżego powietrza na godzinę do wylęgarni ze 100 jajami, 1,1 m3 do wylęgarni . Wyższe stężenia dwutlenku węgla zmniejszają wykluwalność . Nawet przy stężeniu wynoszącym jeden procent zarazki giną lub wykluwają się potwory.

Wykluwajcie tylko własne kurczaki z dokładnym przygotowaniem, w przeciwnym razie może się nie powieść.

Obróć i obróć ponownie

Jaja należy obrócić o 180 ° co najmniej dwa razy dziennie zamiast kury od momentu umieszczenia ich w wylęgarni do 19 dnia. Jako pomoc w obracaniu możemy oznaczyć jajka z jednej strony zwykłym miękkim ołówkiem. Temperatura w wylęgarni wynosi 37,6–37,8 ° C, do 19 dnia wilgotność względna podczas wylęgu musi wynosić 60–75%, a po przeniesieniu do wylęgarni jej temperatura wzrośnie do 75–80%. Nie obracamy już jaj w wylęgarni .

Fiasco

Aby uniknąć niepowodzenia w domu podczas wykluwania się kurcząt, uważaj na kilka drobiazgów.

  • Wczesne, ale przedłużające się wylęganie, małe kurczaki z lepką, lepką, pępek słabo zamknięty - przyczyna: przedłużone przegrzanie .
  • Wylęganie opóźnione, wleczenie, kurczęta słabe, źle stojące na nogach - przyczyna: przegrzanie .
  • Opóźnione wyklucie, kurczęta brudne, zapach, słabo napigmentowany - przyczyna: nadmierna wilgotność .
  • Trudna utrata wartości, przyspieszone wyklucie, kurczaki i skorupy suche - przyczyna: niewystarczająca wilgotność .
  • Przechylenie skorupy na spiczastym końcu jajka, lepkość - przyczyna: niewystarczająca wymiana powietrza .
  • Opóźnione wyklucie, kurczęta słabe - przyczyna: długotrwałe przechowywanie jaj .
  • Przyspieszone wyklucie - przyczyna: przegrzanie jaj .

Życzymy sukcesów w wykluciu i silnych nerwach! Twoja kura.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim