Zostań królem w hodowli brojlerów

Blog Opublikowano 20.04.2020

Kurczak w ciągu sezonu mniej niż cztery funty mieszanki paszowej. Względnie mało wymagające zwierzę, które w ciągu około 40 dni przybiera masę tuszy i ląduje na talerzu. Ludzie często pytają, czy to możliwe. Tak, jest to możliwe.

Kurczaki, które prawdopodobnie jesz, wcale nie są pierwszymi, ale brojlery . Termin ten zaczął być używany w Ameryce w latach 30. XX wieku do grillowania kurczaków od angielskiego słowa „upiec”, co oznacza grillowanie . Różni się od kur i kur głównie umięśnieniem . Od dawna są hodowane w celu szybkiego wzrostu i szybkiego budowania mięśni . A ci z was, którzy chcą cieszyć się swoim prawdziwym nieskażonym smakiem, niech sami je utuczą w domu, a następnie zamówią.

Przygotowanie raz dwa

Czy zamówiłeś małe kurczaki i czy czekasz niecierpliwie, aż zostaną dostarczone na twoje podwórko? Ale co je przygotować, aby nie przegapić niczego ważnego u nowego hodowcy i mieć żywe podejście do świata? Dobrze jest mieć to gotowe :

  • Space W pierwszych dniach życia daj kurczętom więcej światła, aby dobrze widzieć w jedzeniu . Stopniowo zmniejsz intensywność światła , ciemność w nocy powinna wynosić około 6 godzin. Nie dawaj im zbyt mało miejsca, ponieważ nawet ta mała żółta wiązka musi biec i chce mieć proste życie . Przykryj podłogę wiórami lub zwykłymi gazetami .
  • Ciepło. Temperatura tuczu nie może spaść poniżej 20 ° C, aby nie zwiększyć zużycia paszy . Nawet zbyt wysoka temperatura nie pomaga. Staraj się utrzymywać wilgotność na poziomie 60%.
  • Feed Jeśli trzymasz brojler w domu, zdecydowanie nie chcesz, aby był pełen hormonów i innych chemikaliów. Więc co może mu dać oprócz mieszanki paszowej ? To proste Weźmiesz rękawiczki, sierp i pójdziesz na pole, by zebrać pokrzywy . Pokrzywa jako roślina zawiera dużo żelaza i ważnych składników odżywczych, których potrzebuje mały kurczak , a także jest najpopularniejszym pokarmem.

Zieleń, podobnie jak dorosłe kury, przynosi także korzyści kurczakom. Od czasu do czasu możesz je uzupełnić pokrojoną pokrzywą, którą kochają.

Pod dachem

Kurczaki mają już nowy dom, a teraz najważniejsza rzecz na Ciebie czeka - to ich tucz .

  • Pierwsze dni Zalecamy trzymanie kurcząt osobno od innych kur przez pierwsze siedem dni. Pilnuj ich, aby mogli dobrze jeść i pić. Jeśli początkowo nie chcą być sami, wystarczy zanurzyć dzioby w paszy i wodzie, to nie będzie problem.
  • Trzeci tydzień Żółte pióra zaczynają zmieniać się w dorosłe białe pióra, a teraz nadszedł czas, aby włączyć je do innych kur na wybiegu . Brojlery rosną bardzo szybko, a ci, którzy nie wierzą w hodowlę. Zjadają 2 kg paszy na każdy kilogram przyrostu . Więc karm, karm i karm ponownie.
  • Piąty tydzień Minęło około 40 dni i brojler jest gotowy. Jednak w zależności od ich wagi , która powinna zaatakować dwufuntową linię, może to zrobić na talerzu.

Świeże powietrze i trawiasty wybieg , gdzie kurczak zbiera breberkę, są z pewnością bardziej korzystne dla hodowli brojlerów niż w hodowli klatkowej. Domowy brojler ma wyższą jakość i pyszny smak . A jeśli czasami dodajesz warzywa lub owoce do mieszanki paszowej , nie ma nic do rozwiązania.

Dopasowujemy się do Twoich potrzeb. Aby być jak najlepszym, potrzebujemy Twojej zgody na wykorzystywanie poszczególnych plików cookies oraz przekazywanie danych podmiotom trzecim. Kliknij "OK", aby wyrazić zgodę.

OK

Ustawienia plików cookie

Tutaj masz możliwość włączenia poszczególnych plików cookie zgodnie ze swoimi preferencjami.

Zgadzam się ze wszystkim